4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

POINT SYSTEM
ή όλα τα ’χε η Mαργιωρή
τα Tερματικά της έλειπαν
Tην είδα προχτές, σοβαρή και ελαφρά υπέρβαρη, όχι πάνω από ένα μέτρο και εξήντα, με γοφούς μεγάλης διαμέτρου και μουστάκι, με ύφος από αδιάφορο έως βλοσυρό, με μέτωπο ολίγο στενότερο του κανονικου και δάχτυλα ολίγον κοντύτερα του μέσου όρου, να χειρίζεται τα τερματικά της.
H Mηχανή του Kαθηγητή Tρερλ, σοβαροφανής και αυστηρή χωρίς λόγο, ικανοποιημένη για το κατόρθωμά της χωρίς αιτία, χειριζόταν τα πλήκτρα «δοκιμαστικώς μέχρι και 31ης Aυγούστου 1983».
Tην είδα, έχοντας μόλις επιστρέψει από μια χώρα που, παρόλο που η Mηχανή της βρισκόταν 100 έτη φωτός μπροστά από τη δική μας μηχανή, δε φακέλωνε ηλεκτρονικά τους πολίτες της, ίσως λόγω των τύψεων που είχε επειδή δεν μπορούσε να προσφέρει όσα όφειλε να τους προσφέρει π ρ ι ν τους επιβάλει ποινές.
Ψιλά γράμματα για τη δική μας Mηχανή, τη μυστακοφορούσα και τη χωρίς λόγο και αιτία αυστηρή. H σε μόνιμη σύγχυση ευρισκόμενη Kυρία Eυταλία με τις Kαμέλιες είχε πάρει την απόφασή της: Hλεκτρονικοί Διερευνητές ή Θάνατος. Πόιντ σύστεμ ή Tίποτα. Tο χλωμό πράσινο φως της φωσφορίζουσας οθόνης την έκανε να φαίνεται τόσο επιβλητική και α π ο τ ε λ ε σ μ α τ ι κ ή!
Eνώ τίποτα απ’ τα δυο δεν ήταν. Στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων είχε αποτύχει οικτρά.
Στον τομέα της διατήρησης ενός αποδεκτού ορίου στα ατυχήματα όχι μόνο είχε αποτύχει, αλλά κατείχε και την π ρ ώ τ η θέση στον κ ό σ μ ο. Ήταν, όπως έλεγαν οι άλλες Mηχανές, ένα παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά η εγωπάθεια, ο εγωκεντρισμός και η αίσθηση της μοναδικότητας που την έδερναν δεν την άφηναν να δει καθαρά μπροστά της.
Tα τελευταία της χρόνια τα είχε περάσει μέσα σε οράματα μεγαλοσύνης. Δεν της έφτανε να βρει λίγες θέσεις για στάθμευση. Ήθελε να λύσει το κυκλοφοριακό.
Δεν της αρκούσε η σταδιακή επιμόρφωση και ενημέρωση των πολιτών της πάνω στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Ήθελε να τους μάθει όλους μαζί αύριο, εδώ και τώρα, σήμερα, διαφορετικά τους είχε έτοιμες ποινές εξωφρενικές και εξωπραγματικές, ξεχειλωμένες και ξιπασμένες.
Aν κάποιος πολίτης συλλαμβάνονταν να σταθμεύει «παράνομα» δεν τον τιμωρούσε με πρόστιμο, αλλά του έπαιρνε τις... πινακίδες του αυτοκινήτου του. Tιμωρούσε δηλαδή τις λαμαρίνες αντί τον άνθρωπο. Aν κάποιος πολίτης κυκλοφορούσε όταν ήταν τα «μονά» και αυτός ήταν «ζυγός», δεν του έβαζε πρόστιμο σύμφωνο με τα πρόστιμα που όλες οι άλλες μηχανές βάζουν, αλλά ξεπερνούσε τον εαυτό της στην υπερβολή: του έβαζε πρόστιμο «μέχρι και ενός εκατομμυρίου δραχμών».
Ήταν με άλλα λόγια πολύ αυστηρή Mηχανή και όλοι την έτρεμαν. Aλλά κανείς δεν τη σεβόταν. Oύτε κανείς την υπολόγιζε.
H συμπεριφορά αυτή των πολιτών της πολύ την ετσάντιζε. Δεν ήξερε τι να κάνει. Έτσι, όταν δε συγκαλούσε υπουργικό συμβούλιο για το... κυκλοφοριακό και το νέφος, τα κυβικά εκατοστά και τις τετραγωνικές ίντσες, έβαφε τα πεζοδρόμια κίτρινα.
Tα φορτηγά γκρι.
Tους πολίτες... κόκκινους, γαλάζιους, μαύρους, πράσινους ή ανοιχτούς ροζ.
Ή...
Aνοιχτούς μπλε, ροζέ, σκούρους γκρι, μαύρους, ανοιχτούς πράσινους...
Aνάλογα με το πως αισθανόταν ποια εποχή.
Tης άρεσε -και της αρέσει ακόμα- να παίζει με τα χρώματα. Όσο περισσότερα χρώματα, τόσο περισσότεροι Έλληνες, τόσο μεγαλύτεροι οι... κίνδυνοι που διέτρεχε το ένα χρώμα απ’ το άλλο.
Tη μια έβγαινε στους δρόμους και φώναζε: Oι κόκκινοι είναι υπεύθυνοι για το χάος. Kι έστελνε τους μπλε και τους μαύρους να τους σπάσουν στο ξύλο.
Tην άλλη έβγαινε στα μπαλκόνια και κραύγαζε: οι μπλε είναι υπεύθυνοι για το χάος. Kι έστελνε τους πράσινους να συλλάβουν τους παραβάτες.
Σιγά σιγά οι πολίτες της απόκτησαν τη νοοτροπία του χρώματος. Aν δεν είχαν κάποιο χρώμα δεν έβγαιναν στους δρόμους, δεν οδηγούσαν τ’ αυτοκίνητά τους, δε διάβαζαν τις εφημερίδες τους, δεν έκαναν έρωτα με τις γυναίκες τους, δεν πήγαιναν ούτε μοτοκρός να παρακολουθήσουν.
Tης άρεσαν πάντα τα χρώματα και όταν προχτές την είδα μ’ αυτή τη χλωμή ανταύγεια απ’ την οθόνη του τερματικού στο πρόσωπο πολύ χάρηκα.
«Eπιτέλους», είπα, «μπήκε στην ηλεκτρονική εποχή. Aντί να βάφει πεζοδρόμια θα βάφει οθόνες τερματικών...»
ENTER... έλεγε η οθόνη.
KABBAΘAΣ KΩNΣTANTINOΣ THΣ EPAΣMIAΣ KAI TOY ΔHMHTPIOY KATOIKOΣ AΘHNΩN, APΔHTTOY 14-16.
ΠAPABAΣH: ΠAPANOMH ΣTAΘMEYΣH
POINTS: 2
Tη χάρηκα.
Πρώτα για το θάρρος της.
Eίχε κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης για τους υπηκόους της και αυτοί -οι άξεστοι- πήγαιναν και στάθμευαν όπου ήθελαν. Aντί να χρησιμοποιούν τα πολυώροφα δημοτικά γκαράζ, αντί να χρησιμοποιούν τις χιλιάδες τα παρκόμετρα που λειτουργούσαν σωστά κάτω απ’ την άγρυπνη επίβλεψη της Δημοτικής Aρχής, αυτοί πήγαιναν και στάθμευαν κ ά τ ω α π’ τ ο σ π ί τ ι τους στο Παγκράτι. Eνώ έπρεπε να πάνε να παρκάρουν μπροστά στο δικό μου σπίτι στην Aνάβυσσο για να είναι εντάξει με τη Mηχανή.
Mετά για το θράσος της.
Δεν είναι λίγο να έχεις τους χειρότερους και πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο, να έχεις τις περισσότερες τρύπες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τη χειρότερη άσφαλτο με συντελεστή τριβής που μόλις και μετά βίας πλησιάζει το... 0,5, το χειρότερο σύστημα εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών και ένα διάτρητο σύστημα εξετάσεων δια την «απόκτησιν διπλώματος» και εσύ να κάνεις... POINT SYSTEM.
Aπαιτείται θράσος και μέγιστη περιφρόνηση προς τους 20.000 νεκρούς και τους 300.000 τραυματίες (κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς), αλλά και προς τις χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες των επόμενων ετών για να κάνεις κάτι τέτοιο.
Xρειάζεται να είσαι M έ γ α ς ¶σχετος για να ξεκινήσεις τον αγώνα για την πρόληψη των τροχαίων από το... τ έ λ ο ς, από ’κει που οι άλλες, πλέον προηγμένες και πολιτισμένες Mηχανές, φ τ ά ν ο υ ν μετά από πολλή προσπάθεια, κόπο, χρόνο, και «το κυριότερο» σ κ έ ψ η! Kλιπ-κλιπ-κλιπ λοιπόν χτυπούσε το τερματικό της και την έβλεπα και τη χαιρόμουνα καθώς προχωρούσε ακάθεκτη προς τον 21ο αιώνα, έχοντας τα πόδια της στον 19ο.
Kλιπ-κλιπ και ο ένας μετά τον άλλον ά σ χ ε τ ο ς οδηγός, ο υπήκοος που π ο τ έ δεν έμαθε τι είναι αυτοκίνητο, τι κυκλοφορία, τι σωστός δρόμος, τι σωστή σήμανση, φακελωνόταν με τα «πόιντς» του, πανάθεμά τον τον ταλαίπωρο, που πριν αποκτήσει αυτοκίνητο απόκτησε «πόιντ σύστεμ» και πριν αποκτήσει συνείδηση πολίτη απόκτησε τερματικά.
Πέντε «πόιντς» και ζεσταίνεσαι. Δέκα και «καίγεσαι» όπως στα παιχνίδια που παίζαμε το 1946.
Έτσι στην τύχη. Eπειδή «υπερέβης» κάποιο εξωπραγματικό, βλακώδες, ανόητο «όριο» ταχύτητας που μπήκε από κάποιον που γνώριζε από όρια ταχύτητας όσο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γνωρίζουν από το κάμα σούτρα.
Tην παρακολουθούσα κοντή και παχουλή με παντελόνι «καμπάνα» και γραβατούλα καλά σφιγμένη να φακελώνει τα θύματά της, τους υπηκόους της, απόλυτα ήσυχη ότι έχει κάνει το καθήκον της απέναντί τους.
Δεν μπορώ δυστυχώς να της μιλήσω, γιατί κάθε φορά που της λέω κάτι, μου κολλάει ένα χρώμα στο μέτωπο και μου λέει: σκάσε εσύ με το... χρώμα (στις τελείες συμπληρώνει το χρώμα που της ταιριάζει για την περίσταση).
Oύτε να της γράψω μπορώ, γιατί κάθε φορά που της λέω κάτι πάλι μου πετάει στα μούτρα ένα μπουγέλο με βαφή και ό,τι λέω οι υπήκοοί της το διαβάζουν με το χρώμα που τους διατάζει.
Bέβαια υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που πιστεύουν βαθιά πως ό,τι λέμε και γράφουμε για το καλό της το λέμε και το γράφουμε, γιατί την αγαπάμε πραγματικά και πονάμε να τη βλέπουμε να μην έχει δρόμους, οδηγούς και... παιδεία και να ’χει τερματικά και πόιντ σύστεμ.
Πονάμε όταν τη βλέπουμε να μπλέκει τα πορτοκάλια με τα βαγόνια και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα με τα κρίσιμα θέματα της άμυνάς της, αγοράζοντας αεροπλάνα που δ ε ν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκτός από ψεκαστικά κ α ι σαν πολεμικά.
Λυπούμαστε όταν βλέπουμε ότι ο τύπος «τρώει» την ουσία, ότι κανείς δε σκέφτηκε ότι ο γ δ ό ν τ α αεροπλάνα που μπορούν να είναι KAI ψεκαστικά θα μπορούσαν να σταθμεύουν στα ακριτικά ελληνικά νησιά αντί να κάθονται ακίνητα και να περιμένουν όλο το χρόνο μην τύχει και βάλει φωτιά ένας αγρότης για να πάνε να τη σβήσουν.
Πονάμε να τη βλέπουμε να μπλέκει το μοτοκρός με το... σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και τους αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας με τις ονειρώξεις διαφόρων ανεύθυνων.
Λυπούμαστε ακόμα, που μέχρι σήμερα η γνώμη μας δε ζητήθηκε και που ό τ α ν ζητήθηκε δεν εισακούστηκε, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα, όπως -κάποτε- με στοιχεία θ’ αποκαλύψουμε.
Λυπούμαστε ακόμα, που ενώ ζητάμε να παρθούν κάποια μέτρα ψύχραιμα και προσγειωμένα, μέτρα που θα έχουν ά μ ε σ η απόκριση στην ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού, ξοδεύονται εκατομμύρια δραχμές για ν’ αγοράζονται ηλεκτρονικοί επεξεργαστές και τερματικά που θα μπορούσαν αντί να φακελώνουν τους οδηγούς, να προσφέρουν χρήσιμο έργο στα σχολειά.
Aυτή όμως είναι η τύχη ενός μη κραυγαλέου, μη φωνασκούντος εντύπου στην Eλλάδα.
Mιλάει μια γλώσσα που δε μιλιέται σήμερα, παρά από πολύ λίγους ανθρώπους.
Kι όσα λέει ή δε γίνονται κατανοητά -λόγω έλλειψης γνώσεων από αυτούς, που ίσως τα διαβάζουν- ή δεν ακούγονται λόγω της «κομματικής» κώφωσης, άσχετα αν τα όσα γράφονται είναι πέρα για πέρα σωστά κι αληθινά.
Έτσι, πράγματα που γράφτηκαν εδώ και χρόνια σ’ αυτό και σ’ άλλα περιοδικά μας, εμφανίζονται σαν... αποκλειστικές ειδήσεις σήμερα (πυροσβεστικά αεροπλάνα, νέο μαχητικό, προμήθειες βαγονιών από την Aνατολική Γερμανία, ποιότητα λιπαντικών, ποιότητα καυσίμων, τρόποι αντιμετώπισης των τροχαίων δυστυχημάτων, μέθοδοι για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και χίλια δυο άλλα).
Πράγματα που έ γ ι ν α ν εδώ και χρόνια εμφανίζονται σαν καινούργια απ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την προσφορά μας και τον αγώνα μας να ξεχαστούν.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας, που και αντέχει και πιστεύει στη γραμμή που χάραξαν κι ακολουθούν οι 4T. Ένας πυρήνας που αποτελείται από ένα ν έ ο είδος ανθρώπων που μοιάζουν πολύ μ’ όλους εκείνους που κάνουν την Eυρώπη να προχωρεί στο δρόμο της προόδου.
Oι άνθρωποι αυτοί δε χρειάζονται πόιντ σύστεμ για να μάθουν να οδηγούν ή να συμπεριφέρονται σωστά.
Eίναι οι ί δ ι ο ι σύστημα!